....mindenki kalandfilmje

Történet 

Indiana Jones karakterét a ’30-es és ’40-es évek kalandfilmjei, illetve még korábbi ponyvák és képregények ihlették. A filmterv a fáma szerint először akkor merült fel, amikor George Lucas és Steven Spielberg 1977-ben, a Csillagok háborúja bemutatásának tájékán éppen Hawaii-on lazítottak, a Harmadik típusú találkozások idegölő forgatását nemrég befejező Spielberg pedig megemlítette Lucasnak, hogy szívesen forgatna valami könnyedebb filmet, például egy James Bond mozit. Lucas ekkor azt mondta: van jobb ötlete, majd megmutatta barátjának egy keményöklű, vagány régészprofesszorról szóló történetvázlatait és karakterrajzait, melyek 1973 óta a fiókjában hevertek. A kalandos életű tudós neve eredetileg Indiana Smith lett volna, mivel Lucas szeretett alaszkai malamutját Indianának hívták, a Smith-szel kapcsolatban azonban Spielbergnek ellenérzései voltak, ezért döntöttek végül a Jones mellett, ezzel is a figura emberközeliségét erősítve. A karakter alapvető jegyei, így a kalap, a bőrkabát és az ostor a kezdetektől fogva adottak voltak, és már a legelső skicceken is szerepeltek.

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói

A legelső Indiana Jones film. A film, mely alapvetően meghatározta a következő évtizedek kaland- és akciófilmjeit.A történet 1936-ban játszódik. A klasszikus, 30-as évek ponyváit idéző nyitójelenetben megismerhetjük Indy karakterét, ahogy nyaktörő mutatványokkal díszítve, dacolva áruló társaival és halálos csapdákkal, használva ostorát és tapasztalatait megszerez egy dél-amerikai termékenységi szobrocskát. Ekkor megismerhetjük fő ellenlábasát, a francia René Belloq-ot is, aki nyilvánvalóan nem először aratja le hősünk nehezen megszerzett babérjait.Később Indy „bemutatkozik”, mint esetlen egyetemi tanár is. Láthatjuk hogyan tanít, és hogy mennyire rajonganak érte – a többnyire női – tanítványai. A történetben ekkor feltűnik jó barátja, Marcus Brody is, aki különös hírt hoz: amerikai tisztek szeretnék, ha Indy megszerezné a nácik elől a legendás frigyládát, melyben Mózes a Tízparancsolatot őrizte.

Indiana Jones és a végzet temploma

1935-ben játszódik Indy második mozis kalandja, mely kronológiailag az első film előtt játszódik.
A történet szerint Indy Kínából menekül egy bizonyos Lao Che nevű gengszter elől. Eközben megismerkedik a bájos Willie-vel az amerikai énekesnővel. Hozzájuk csapódik még a fiatal Short Round vagy más néven Picúr a kínai utcagyerek. Együtt sikerül elmenekülniük egy repülőgépen, melyet viszont magára hagy a legénység, és India felett egy hegycsúcsnak ütközik.
Indy és a többiek ejtőernyő híján egy bravúros trükkel menekülnek meg (egy gumicsónakkal tompítják a zuhanást, majd siklanak le a havas hegyoldalon). Ezután egy rejtélyes indiai falucskában kötnek ki, ahonnan a falubéliek szerint az összes gyermeket és a falu szent köveit, a három Shankara követ elhurcolták a pankoti palotából érkező "gonosz erők".
Először Indy csak alig-alig hisz a mesének, végül mégis úgy dönt, utánanéz, milyen rejtélyes dolgok folynak az említett helyen.
Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

1989-ben, öt évvel a második Indy film bemutatója után került a mozikba az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag. A közönség felemásan fogadta a némileg horrorisztikusra sikerült második részt, és szeretett volna visszakanyarodni a Frigyláda hangulatához. Ilyen módon a film sokban hasonlít elődjére szerkezetileg és történetben egyaránt. A „rosszfiúk” szerepében ezúttal újra a nácikat láthatjuk. A titokzatos, hőn vágyott tárgy pedig újfent egy legendás keresztény, bibliai tárgy, a Szent Grál. Visszatér az első részben megismert Sallah és Marcus is és újra láthatunk sivatagban „Indy lóháton kontra katonai jármű”-féle akciójelenetet.
A film eredetisége Indy apjának felbukkanásában van. Indy apját Sean Connery személyesíti meg egyúttal utalva az Indiana Jones és James Bond közötti popkulturális kapocsra.

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

Javában dúl a hidegháború. Indiana Jones tevékenysége is szemet szúr a hatóságoknak, a régészprofesszort ki akarják rúgni az egyetemről. Jones találkozik az ifjú Mutt-tal, aki a segítségével meg akarja szerezni a legendás kincset, Akator kristálykoponyáját. A két kincsvadász Peruba utazik, ám kiderül, hogy a szovjetek személyében vetélytársuk is akad. Az oroszok ugyanis azt hiszik, hogy a koponya segítségével leigázhatják a világot. Csapatukat a jéghideg szépség, Irina Spalko vezeti. Indiana és Mutt meg akarja akadályozni, hogy a varázslatos erejű koponya az ellenség kezébe kerüljön.

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode